Denemarken

Denemarken

DK4.jpg

Algemeen
Denemarken is een land in Scandinavië, in het noorden van Europa. Denemarken vormt samen met Groenland en de Faeröer het Koninkrijk Denemarken. Het is het meest zuidelijk gelegen land van de Noordse landen en ligt ten zuiden van Noorwegen en ten zuidwesten van Zweden, waarmee het door een brug verbonden is. Ten zuiden van de enige landgrens die het land rijk is, ligt Duitsland. Het land grenst daarnaast aan de Oostzee en Noordzee.
Denemarken heeft een totale oppervlakte van 43.094 km², iets groter dan Nederland en bijna anderhalf keer zo groot als België, en bestaat hoofdzakelijk uit een groot deel van het schiereiland Jutland en de drie grote eilanden Funen, Seeland, en Lolland, die samen met tal van kleinere eilanden de Deense archipel vormen.
Denemarken is lid van de Europese Unie, maar niet van de eurozone; de munteenheid is de Deense kroon.  Daarnaast is Denemarken wereldleider in windenergie voor de elektriciteitsvoorziening en produceert veel windturbines. Het toerisme is ook een belangrijke industrie.

 

Klimaat

DK2.jpg

Denemarken heeft een gematigd zeeklimaat. De wind uit de Noord-Atlantische Oceaan (een warme oceaanstroom) verzekert gewoonlijk een vrij mild klimaat, maar soms raakt de Oostzee met ijs bedekt waardoor warmere wateren worden afgesneden en de winter streng is.In februari schommelt de temperatuur rond de 0 °C. Gemiddeld valt er 600 millimeter neerslag per jaar. De droogste periode is tussen eind april en begin juni. Als de wind 's winters uit het oosten waait, kan het zeer koud worden. De laagste temperatuur ooit gemeten was -31 °C. 's Zomers kan de temperatuur door diezelfde oostenwind oplopen tot boven de 30 °C.
 

Economie

unsplash_NcWOe5wXvew.jpg

Lange tijd was Denemarken hoofdzakelijk een landbouwland, maar na 1945 breidde het land zijn industriële sector drastisch uit, zodat deze tegenwoordig meer dan 25% en de landbouw minder dan 5% aan het bruto binnenlands product bijdraagt. Andere traditionele industrieën van Denemarken zijn de visserij en scheepsbouw, maar deze zijn ook afgenomen. Toch heeft Denemarken zijn landelijk karakter grotendeels behouden. Financiële en andere diensten, de handel en de vervoerssector zijn ook belangrijk voor de economie van het land. De koopkracht per hoofd van de bevolking was in 2005 de op vijf na hoogste ter wereld.  De belangrijkste uitvoerproducten van Denemarken zijn landbouwproducten en industriële machines, teak en eiken meubilair, vlees, vis en metalen; de belangrijkste importproducten zijn machines, metalen, motorvoertuigen en brandstoffen. Belangrijke handelspartners van het land zijn Duitsland, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en andere landen in de Europese Unie evenals de Verenigde Staten. Denemarken had in de jaren tachtig van de 20e eeuw met ernstige economische problemen te kampen, en in de jaren negentig had het een hoog werkloosheidscijfer, grote uitgaven in de openbare sector en een grote buitenlandse schuld. Een strak fiscaal en monetair beleid leidde echter tot economisch herstel.

 

Agrarische sector

unsplash_kfSnIqAGDbk.jpg

De belangrijkste landbouwproducten van het land zijn wortelgewassen (bieten, koolraap en aardappels) en graangewassen (gerst, haver en tarwe). Er is veeteelt (varkens, rund- en pluimvee) en een grote visindustrie. Denemarken bezit een commerciële vloot van aanzienlijke grootte. De belangrijkste vervaardigde producten omvatten voedingsmiddelen (vooral vlees en zuivelproducten), chemische producten, machines, metaalproducten (die bijna volledig van ingevoerde grondstoffen worden gemaakt, aangezien Denemarken praktisch geen delfstoffen heeft), elektronische en vervoersapparatuur, bier, textiel en houten producten.

Enkele kenmerken

DK5.jpg

Prima sociale zekerheden
Goede gezondheidszorg
Goede infrastructuur
Op korte afstand gelegen van Nederland
Met de auto in 1 dag bereikbaar
Moderne  te koop staande agrarische bedrijven
Voldoende aanbod bedrijven
Gunstige financieringen
Lage rente
Relatief lage grondprijzen
Voldoende uitbreidingsmogelijkheden
Geschikt voor o.a. jonge agrarische ondernemers met een eigen startkapitaal vanaf minimaal ca. 200.000,- euro

 

 

 

Bekijk het aanbod

Objecten in Denemarken

De adviseurs van AgriTeam International hebben als geen ander ervaren wat het betekent om in het buitenland een bedrijf te starten. Van de selectie tot aankoop van een locatie, van integratie in de lokale gemeenschap en van het vormen van een goed team om de ondernemer heen, AgriTeam International heeft de benodigde expertise en contacten. De adviseurs zijn bekend met de “do’s en don’ts”. We helpen u graag!